I Feria del Llibru n’Asturianu n'Ortiz

El Salón de Plenos de la Casa Consistorial presentóse esti vienres 20 d'abril la I Feria del Llibru n’Asturianu que se va celebrar en Candás los díes 27-28-29 d'abril n'Antigua Fábrica d'Ortiz. 

El Conceyu de Carreño, en collaboración cola Conseyería d'Educación y Cultura del Gobiernu del Principáu d'Asturies, l'Academia de la Llingua y Reciella entamó un proyectu cultural alredor de la figura d'Antón de Marirreguera coles mires de la puesta en valor de la poesía y llingua asturiana al traviés del poeta carreñense príncipe de los poetes n'asturianu y autor de la primer obra caltenida na llingua.

Esta Feria del Llibru n’ASTURIANU enmárcase dientro de les actividaes desenvueltes nel programa cultural Antón de Marirreguera: “Carreño, ñeru de la pluma n’asturianu”. Poesía, conferencies, música, teatru,…  conformaron l'estensu programa d'actividaes qu'en distintos llugares del Conceyu viniéronse desenvolviendo a lo llargo d'esti primer cuatrimestre del añu.

Nel actu de presentación d'esta I Feria participaron Oihana Bonilla de Reciella, Mª Esther García López, Presidenta de l'Asociación de Escritores d'Asturies, Amelia Fernández, Alcaldesa de Carreño y conceyales del gobiernu local.

L'actu “Alba de les Llestres Asturianes” el vienres 27 d'abril a les 7 hores  nes Escueles de  la parroquia de Llorgozana va marcar non yá l'empiezu d'estos trés díes que Carreño dedica a la Llingua, si non qu'a partir d'anguaño va convertise nel empiezu oficial de la Selmana de les Lletres Asturianes” que'l Gobiernu del Principáu d'Asturies dedíca-y.

Ocho van ser les llibreríes y  les editoriales que van participar nestos trés díes dedicaos a la llingua asturiana. Poesía, prosa, noveles, biografíes, música tradicional,… pero tou na llingua va ser parte del material que podrá adquirise nos stands de “Ortiz”. 

Como complementu a la Feria y alredor d'ella programáronse una serie d'actividaes bien diverses para tolos públicos: animación infantil, recitales de poesía, teatru, conciertos, monologuismu,… Actividaes que non yá se desenvolverán na Antigua Fábrica si non que'l Muséu Antón o'l Teatru Prendes van ser otros de los escenarios d'estes actividaes, según los establecimientos d'hostelería de la zona.

Dientro de les actividaes programaes hai que señalar:
Animación infantil n'Antigua Fábrica d'Ortiz.
Recital de poesía al cargu de Xuan Bello nel Muséu Antón.
Conciertu de música Barroca a cargu del alumnáu de la Escuela de Música “Miguel Barrosa” de Carreño.
Representación de la obra “Xuan Soldáu” por Carlos Alba “Cellero” nel Teatru Prendes.
Teatru na cai, amuesa de monologuismu nos establecimientos collaboradores de restauración, al cargu de La Escuela de Monologuistes de Carlos Alba “Cellero”.
Actos d'entrega del I Premiu de Poesía Antón de Marirreguera y del I Premiu de Dichos y Creatures.
Recital de Poesía al cargu de les nueves promeses de la poesía n'asturianu, interviniendo: Diego Solís, Irma González-Quevedo, Aida Escuderu y Inaciu Galán, na Antigua Fábrica d'Ortiz.
Conciertu de canta-autores asturianos Lafu &Robeca, Rubén Bada y Leticia Gómez na Antigua Fábrica d'Ortiz.

Amás tamién tiense la collaboración de los establecimientos de restauración de la zona. Polo que mientres esos díes, ocho restoranes de Candás ellaboren unos menúes especiales para'l serviciu de cenes al preciu de 15€ por persona. Estos ocho establecimientos son: Sidrería Casa Repinaldo; Café Chigre El Camarote; Restorán El Embarcadero; Mesón La Espiga; Mesón Sidrería L’Espumeru; El Llagarín de Yara y Deva; Chigre Restorán El Náuticu; Restorán Sidrería Nordeste. 

La I Feria del Llibru n’Asturianu va tener llugar los díes 27-28-29 d'abril na Antigua Fábrica d'Ortiz  nel siguiente horariu:
Vienres: de 10:00 a 14:00 hores y de 17:00 a 20:30 hores
Sábadu: de 11:00 a 14:30 hores y de 18:00 a 22:30 hores.
Domingu: de 11:00 a 14:30 hores.